FOTO: Posvet članic regije Ljubljana I na Hočkem Pohorju

Posvet članic na Pohorju
Posvet članic na Pohorju

Seminar za gasilke Regije Ljubljana I poteka za 8. marec na Pohorju. Čakali so nas raznoliki gostje, odlične delavnice in nova spoznanja. Organizatorka in voditeljica je predsednica regijske komisije za članice Marija Kunstelj. Delavnica je bila izvedena v dveh dneh.

1. dan

Lep sončen dan, pot proti Štajerski, hotel Tisa, sredi pohorskih gozdov in topel sprejem, to so bili prvi vtisi ob prihodu na seminar za gasilke Regije Ljubljana I.

Zbranih nas je 20 gasilk iz različnih društev regije. Najprej smo se predstavile in spoznale, nato pa se nam je pridružil g. Jernej Hudohmet, ki nam je iz prve roke predstavil številne izkušnje, ki jih pridobiva kot poveljnik CZ Gorenjska in vodja Reco Kranj. Beseda je tekla tudi o organizaciji in delu ob nedavni ujmi, ki nas je prizadela dober mesec nazaj. Pri razsežnostih je pomembna predvsem pravilna in usklajena koordinacija vseh aktiviranih služb.

Po večerji pa se nam je pridružil tovariš Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije. Z nami je delil svojo življenjsko zgodbo in pot, ki jo prehodil do mesta poveljnika Gasilske zveze Slovenije.

V sproščenem vzdušju smo večer zaključile v izmenjavi izkušenj na zanimiv in sproščen način. Jutri je še en dan, poln načrtov in novih zgodb…

Ana Oblak

2. dan

Prebudili smo se v čudovito jutro. Nov dan smo začele s sprehodom, našle smo zaplate snega in se prav na hitro okepale. Po zajtrku smo nadaljevale z delom v skupinah. Postavljene smo bile pred nove izzive in vprašanja, kot npr. “zakaj sem prostovoljec,” “moji največji dosežki v društvu,” “vloga komisije za članice v društvu.” V pogovoru smo prišli do zanimivih zaključkov in koristih napotkov.

V nadaljevanju sem nam je pridružil gost, ki je še vedno aktiven v dveh zahtevnih in odgovornih poklicih. Ciril Kocbek je namreč duhovnik in prostovoljni gasilec v Zg. Kungoti. Dolga leta je bil tudi predsednik domačega gasilskega društva. Ob mnogih podeljenih zgodbah se nam je najbolj vtisnila misel: Za vsak poklic in delo, ki ga opravljaš moraš najprej biti človek!

Uvod v popoldanske delavnice je odprla Natalija Rus, ena izmed udeleženk. Zgovorna, simpatična in energična nam je preko odigranih prizorov skušala prikazati, da lahko s svojimi najbližjimi, partnerji, sodelavci komuniciramo na več načinov. Predstavila nam je sendvič komunikacijo, pri kateri je bistvo to, najprej pohvalimo in šele nato grajamo ter zaključimo s pohvalo.

Kasneje pa nam je predstavila še svoje prostovoljno delo v Kriznem centru Palčica, ki deluje v Grosupljem. Center velikokrat predstavlja svetlo točko naših najmlajših, ki jim v življenju ni lahko.

Ob zaključku dneva smo si podarili zgodbo iz otroštva in se obdarili s simbičnimi darilci.

Udeleženke se iskreno zahvaljujemo organizatorjem, posebej Mariji Kunstelj za čudovito vodenje, motivacijo in nepozaben vikend.

Vidimo se zopet naslednje leto!

Zapisale: Mojca Škarja, Helena Rumič, Ana Oblak

Leave a Comment