Rekordno visoka Gradaščica povzročila pravo razdejanje

Poplave v Polhovem Gradcu
Poplave v Polhovem Gradcu

Močno neurje je v noči na torek (5. avgust) zajelo Polhovgrajsko hribovje. Padavine so se pričele pojavljati nekaj pred osmo uro zvečer v ponedeljek ter se iz minute v minuto stopnjevale. Izjemno močno deževje je tako zajelo Selo nad Polhovim Gradcem in Črni vrh, zaradi česar so tamkajšnji hodurniki nemudoma narasli in prestopili bregove ter pričeli ustvarjati pravo razdejanje.

Ob 2:14 je bil aktiviran PGD Polhov Gradec, saj je narasla Božna v Polhovem Gradcu zalila prve objekte, zaradi vse večjega števila ogroženih hiš so na pomoč poklicali tudi PGD Dvor. Slednji so ob aktivaciji ugotovili, da je pričelo poplavljati tudi glavno cesto na dveh mestih (Dvor, Belica – pri skalah) ter dve lokalni cesti. Taka so z opozorilnimi znaki zaščiti poplavljene ceste.

V pol ure Gradaščica narasla za 1,02 metra

Gradaščica je pričela preko noči močno naraščati. Ob 2:00 je bila po podatkih hidrološke postaje ARSO Dvor – Gradaščica, ki je locirana v naselju Dvor, njena višina še 127 cm, kar je le nekaj deset centimetrov nad običajno vrednostjo (81 cm). V naslednje pol ure je narasla na 190 cm, ob 3:00 pa je bila že na višini 292 cm. Torej je v pol ure narasla za rekordnih 102 cm, kar je po naših podatkih rekordno naraščanje. Do sedaj je bilo to 60 cm in sicer ob poplavah septembra 2010. S tem se je Gradaščica že pričela na običajnih mestih prelivati preko cest. Močno deževje je nato le še pospešilo naraščanje in ob 4:30 je Gradaščica dosegla rekordno višino. Dvignila se je vse do 314 cm, do sedaj pa je bila njena rekordna višina 306 cm (poplave september 2010).

Na Črnem vrhu v devetih urah padlo 185 litrov dežja

Obilno deževje so zabeležile tudi vremenske postaje. Po podatkih vremenske postaje, ki je postavljena na Črnem vrhu, je v času padavin, torej od ponedeljka ob 19:53 do torka do 5:41, padlo 185,59 litrov dežja na m2. Že preko noči sta bili aktivirani tudi PGD Zalog in PGD Črni vrh, saj je voda vdrla v tri objekte v Smolniku, zaradi nasutega materiala pa so bile številne ceste neprevozne.

Jutro pokazalo vso razsežnost neurja

Ob prvem svitu pa smo lahko spoznali kakšno razdejanje je nastalo. Največjo škodo so utrpele tri stanovanjske hiše v Smolniku. Mulj, voda in blato je eno hišo zalilo do prvega nadstropja, podobno je bilo tudi z drugo, pri tretji pa je zemljina zadelala garažna vrata. V celotni občini je poškodovanih mnogo cest, najbolj pa je utrpela cesta v Petačev grabnu, kjer sta uničena tudi dva mostova, dve družini pa sta zaradi tega odrezani od sveta. Gasilci so imeli veliko dela, da so se do omenjenih hiš prebili peš in tako vzpostavili stik z domačini.

Takoj se je pričelo s sanacijo poškodovanih objektov. Skupno je bilo poplavljenih 21 hiš, poleg tega je bilo 12 hiš še obsutih z nanosi, 4 mostovi so bili porušeni, zalita je bila čistilna naprava v Polhovem Gradcu ter dva industrijska objekta (Konstrukcije Schwarzmann in Pani Design) in gostinski lokal v Pograjskem domu.

V akciji celotna občina

Odstranjevanje posledic po neurju se je prvi dan, torej v torek, pričel zjutraj, udeležili pa so se ga gasilci iz vseh desetih društev v občini. Iz zalitih kleti se je s pomočjo potopnih črpalk izčrpala voda, pri poplavljenih hišah v Smolniku se je pričela sanacija, prav tako pa so gasilci pomagali tudi pri obeh popravljenih industrijskih objektih in gostinskem lokalu. V popoldanskih urah so na pomoč prišli gasilci iz sosednjih gasilskih zvez Ig, Brezovica in Ljubljana; PGD Brezovica, Podpeč, Ig, Iška vas, Golo, Matena, Tomišelj, Brest, Vnanje Gorice in Kozarje, ki so pomagali pri odpravljanju posledic. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je zagotovila in dostavila tri muljne črpalke ter agregate, helikopter slovenske vojske pa je opravil prelet najbolj prizadetega območja.

V torek je bilo na terenu skupno 231 gasilcev, od tega iz Gasilske zveze Dolomiti 171, ki so posredovali na 75 intervencijah. Na pomoč je priskočilo tudi 14 prostovoljcev ter pogodbeni izvajalci vzdrževanja cestne infrastrukture.

Sreda znova delovna

Z odstranjevanjem neurja se je nadaljevalo tudi v sredo. Stanje se je iz minute v minuto izboljševalo in tako ljudem vlivalo novega upanja. Okolica poplavljenih hiš v Smolniku je dobila podobo pred neurjem, tudi ostale kritične točke so bile sanirane, zaradi česar smo gasilci končali s svojim delom. V sredo je bilo na terenu preko 60 gasilcev.

Leave a Comment