VIDEO: 18. kongres Gasilske zveze Slovenije

Slovenski gasilci so v petek in soboto, 6. in 7. oktobra, imeli 18. volilni kongres. Delegati so najprej potrdili petletno poročilo o delu Gasilske zveze Slovenije v mandatnem obdobju 2018-2023, ki sta ga predstavila Janko Cerkvenik in Franci Petek, predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije, nato pa še poročilo nadzornega odbora, ki ga je predstavil njen predsednik Franc Rančigaj. V nadaljevanju pa so sledile volitve vseh organov Gasilske zveze Slovenije za mandatno obdobje 2023 – 2028. Predsednik Gasilske zveze Slovenije ostaja Janko Cerkvenik, ki je bil tudi edini kandidat na volitvah. Med njegovimi prednostnimi nalogami bodo medgeneracijski dialog in posodobitev opreme z novimi tehnologijami. Za novega poveljnika Gasilske zveze Slovenije so delegati izvolili Zvonka Glažarja, ki je na tem mestu nadomestil Francija Petka. Glažar, ki je v glasovanju delegatov premagal Dušana Utrošo, je poudaril pomen ohranitve enega najpomembnejših kapitalov slovenske družbe, to so prostovoljni gasilci.

Po volitvah so delegati sprejeli še Programske usmeritve Gasilske zveze Slovenije za obdobje 2018–2023, ki predstavlja razvoj gasilstva v Sloveniji za naslednjih 5 let. Za zaključek kongresa so bile podeljeni tudi najvišja državna gasilska priznanja.

Veličastna gasilska parada

V središču Žalca je v soboto, 7. oktobra, potekala tudi slavnostna parada, katere se je udeležilo 866 praporov, 520 gasilk, 3726 gasilcev ter 23 vozil. V paradi so sodelovali tudi drugi pripadniki sistema zaščite in reševanja. Skupno je v paradi tako sodelovalo 5398 udeležencev.

V ešalonu regije, ki ga je vodil Simon Černe, je sodelovalo 264 gasilec, ne smemo pa pozabiti tudi na članice, ki so bile v ešalonu članic, in nosilcev praporov, ki so bili v ešalonu praporov.

Comments are closed.